Aminokyseliny jsou látky velmi důležité pro naše tělo. Proč? Jejich význam nabývá na hodnotě pro jedince, kteří se profesionálně věnují sportu a potřebují své svaly dostatečně chránit při fyzické zátěži. Jsou základním stabevním kamenem při budování i ochraně svalové hmoty.
Aminokyseliny se rozdělují do podskupin:
Pokud neholdujete cizím slovům, určitě si nalámete jazyk při vyslovování termínů jako je lysin, threonin, tryptofan, leucin, phenylalanin, valin isoleucin, methionin. Jedná se o aminokyseliny, které jsou určené pro dospělé. Dále se můžete setkat s termíny argnin či histidin, ty jsou vhodné i pro děti. Chcete-li ze svého tréninku vyždímat co nejvíce a sáhnout si až na své hranice, jistě myslete na ochranu svých svalových vláken, které se během fyzické zátěže trhají aby se poté zase spojily a díky tomu “rostly” či sílily. Růst a ochrana svalové hmoty, to je hlavním důvodem koupi. Jste-li vrcholový sportovec v jakémkoliv sportu nebo se pouze chcete více chránit proti případnému přetrénování, aminokyseliny jsou pro vás. Díky rychlejší regeneraci si budete moci dovolit přidat na tempu a vaše tréninky budou ještě úžasnější.
Soubor aminokyselin skládající se z isoleucine, leucine a valine dává vzniku BCAA. Více informací najdete přímo v konkrétní kategorii.
A sem spadají ty zbylé, konkrétně cystein, glutamin a glycin a další méně známé. Kombinace těchto tří látek tvoří tripeptid glutathion a tím dávají vzniku jednomu z nejúčinnějších antioxidantů v těle.
Obecně platí, že ve stravě je jejich výskyt prakticky nulový. Bývají součástí bílkovin, zejména masa (libového). Živočišné zdroje obsahují vyšší podíl esenciálních aminokyselin, takže konzumací masa jich do těla pár dostanete, avšak dejte si pozor na druhou stranu mince. Začnete-li konzumovat více masa právě z důvodu a snahy získat co nejvíce aminokyselin z masa, přijmete i tuky a cholesterol.